Wysłany: 2010-12-25, 19:38 Kto zamiast Warszawy, Gdańska, Poznania lub Wrocławia?
Czy według Was wybór akurat tych czterech miast-gospodarzy jest najbardziej słuszny? Przychodzi Wam do głowy jakieś alternatywne rozwiązanie? Wybór jakichś innych miast?
Ciężko coś wybierać, Kraków, miasta śląskie...mamy wiele miast porównywalnych do tych 4 i myślę, że jeśli chodzi o miasta moglibyśmy sami zorganizować euro, bo jeśli chodzi o inne aspekty to nawet nie powinniśmy mieć euro na spółkę
Wysłany: 2010-12-26, 13:54
Euro bez Ukrainy? Trzeba pamiętać, że w sumie, w ogromnej mierze to dzięki Ukraińcom mamy to Euro. Ale nawet jeśli, to potrzebowalibyśmy wtedy przynajmniej 6, jak nie 8 miast.
Wysłany: 2010-12-26, 14:12
Tylko ile stadionów byśmy musieli wybudować... Jeśli oczywiście dali byśmy radę.. Ale nawet powiedzmy, że tak, bo każdemu miastu zależy na zrealizowaniu takiej inwestycji, to co potem z nimi? Utrzymanie takiego stadionu jest bardzo drogie. W Portugalii po Mistrzostwach doszło do tego, że stadion został zburzony! Tam potem musi się coś dziać!
no to by zostały zburzone, nawet gdyby do tego musiało dojść to te miasta by zyskały dużo więcej niż straciły na budowie i potem rozbiórce tegoż to stadionu. ;]
np. renoma miast w Europie (turyści i inwestorzy), wiele kasy w trakcie Euro, poprawa infrastruktury i wielu innych czynników przydatnych potem mieszkańcom
Inna jednak sprawa, że w Portugalii te stadiony były budowane, za przeproszeniem, na wsiach. Poza tym w Portugalii jest 10 milionów ludzi, a w Polsce 40. I jakoś inaczej się podchodzi u nas do piłki nożnej.. Trochę bardziej fanatycznie. Mecz, to mecz, drużyna, to drużyna i wymaga wsparcia od kibiców. W takich krajach jak Portugalia, Hiszpania, kibice chodzą głównie na mecze pucharowe międzynarodowe, a na ligowych pustki. Zobaczcie ostatnie mecze Lecha Poznań i innych drużyn w grupie. Podaję za serwisem 90minut:
FC Salzburg 0-2 Manchester City FC (25.100)
Juventus FC 3-3 Lech Poznań (10.837)
Lech Poznań 2-0 FC Salzburg (41.290)
Manchester City FC 1-1 Juventus FC (35.212)
I tak dalej i tak dalej. Lech we wszystkich 3 meczach u siebie miał najwyższą frekwencję. Ba. Podczas spotkań ligowych na Bułgarską przychodziło więcej kibiców niż na mecze Ligi Europy FC Salzburg i Juventusu. Ja myślę, że u nas stadiony będą zapełniane bez problemu. Lepszy stadion, to większe bezpieczeństwo, a za tym idzie też większa frekwencja osób, które bały się iść na mecz.
no to by zostały zburzone, nawet gdyby do tego musiało dojść to te miasta by zyskały dużo więcej niż straciły na budowie i potem rozbiórce tegoż to stadionu.
odważna teza.
kmd napisał/a:
I jakoś inaczej się podchodzi u nas do piłki nożnej.. Trochę bardziej fanatycznie. Mecz, to mecz, drużyna, to drużyna i wymaga wsparcia od kibiców.
Nie da się ukryć fanatycznego podejścia do futbolu u nas jest więcej. Z kolei w krajach południowych kibicowanie jest bardziej masowe. Niemal każdy czuje się związany z jakimś klubem.
kmd napisał/a:
W takich krajach jak Portugalia, Hiszpania, kibice chodzą głównie na mecze pucharowe międzynarodowe, a na ligowych pustki.
Polecam porównanie frekwencji na meczu Lecha z Wisłą Kraków i Red Bull Salzburg. W Poznaniu jest to samo zjawisko o którym mówisz.
Ba. Podczas spotkań ligowych na Bułgarską przychodziło więcej kibiców niż na mecze Ligi Europy FC Salzburg i Juventusu. J
Własnie w poprzednim poście zrobiłem porównanie Masz rację na meczu ligowym jest mniej osób niż na pucharowym, ale wciąż więcej niż w innych klubach zagranicznych. Średnio na nowym stadionie Lecha jest frekwencja koło 20 000 kibiców, na Legii i Wiśle Kraków to samo. Te stadiony sa w stanie pomieścić więcej osób, ale po częsci chyba tez chodzi o to, aby stadion miał trochę więcej miejsc niż jest taka potrzeba. Hmm wynikałoby to z jakiegoś biznes planu, w końcu trzeba brać pod uwagę rozwój sportu w Polsce, zwiększenie zainteresowania klubami, no i również dochodzą do tego takie wydarzenia jak organizacja Euro. Przykłady Lecha, Legii i Wisły pokazują, że stadiony w Polsce nie będą stały puste po Euro. No chyba, że Narodowy, bo poza meczami reprezentacji nie wiadomo kto tam będzie grał.
Wysłany: 2011-03-11, 12:26
Chyba nie, Stolica to najbardziej rozbudowane miasto w całym kraju, więc i odpowiednie obiekty i baze musi mieć na swoim poziomie.
Co do innych miast widziałbym: Kraków, Katowice, Białystok, Szczecin.
Ja oczywiście wybrałbym Chorzów, dlatego, że egoistycznie mówiąc mam tutaj najbliżej na EURO. Poza tym Polska rozegrała tak wiele meczów na tym stadionie, że powinien on zostać doceniony przez wszystkich.
Licencjonowana firma przewozu osób busem 9 miejscowym oferuję przewozy pasażerskie do miast biorących udział w wydarzeniach sportowych, oferuję atrakcyjne ceny, bezpieczne przejazdy, komfort i wygodę, serdecznie zapraszam do skorzystania z mojej oferty przewozowej. Moja firma jest jednoosobową firmą działającą w zakresie krajowego i międzynarodowego przewozu osób busem 9 miejscowym.
Kontakt: Andrzej Bachorski
tel. +48 667752870
e-mail: abachorski@wp.pl http://otobiznes.pl/cs173...ortowo-handlowe
_________________ Przewóz osób na EURO 2012 , bus 8 miejsc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum